Zaprawy do murowania piecy
Posty: 3
• Strona 1 z 1
- kipol
- Posty: 13
- Rejestracja: 03. kwie. 2015, 10:56
Zaprawy do murowania piecy
Możecie cos podpowiedzieć w tym temacie? Jakie zaprawy, co się sprawdza, gdzie kupować? Buduje piec chlebowy na działce i zastanawiam się czym murować szamot.
- Krzysztof C
- Posty: 213
- Rejestracja: 01. paź. 2014, 12:20
Re: Zaprawy do murowania piecy
Może użyć takiej zaprawy? Zaprawa murarska OGNIOODPORNA PARKANEX
- Załączniki
-
- zaprawa-murarska-ognioodporna-parkanex,big.jpg (10.3 KiB) Przeglądany 18220 razy
- AdminMZ
- administrator taktyczny/moderator
- Posty: 868
- Rejestracja: 25. wrz. 2014, 13:38
Re: Zaprawy do murowania piecy
Materiał przesłany przez firmę VITCAS
W budowie pieca chlebowego najważniejsza jest jakość i trwałość materiałów wykorzystywanych do jego wybudowania. Każdy element pieca musi być odporny na działanie wysokich temperatur, które będą panowały wewnątrz podczas używania takiego pieca. Materiały te muszą być jednocześnie wytrzymałe na mróz i deszcz, zwłaszcza, jeśli piec chlebowy stawiamy na tarasie lub w ogrodzie. Na rynku dostępne są cementy i zaprawy o takich właściwościach, przeznaczone specjalnie do murowania pieców.
Ognioodporny cement do pieców chlebowych VITCAS jest wstępnie zmieszaną zaprawą ogniotrwałą, do której wystarczy dodać wodę. Służy do łączenia cegieł szamotowych lub innych budulców. Jest to jednocześnie uniwersalny produkt, który można użyć do budowy grilli ogrodowych, kominków czy palenisk. Wytrzymałość takiego cementu sięga nawet do 1200 st. Celsjusza, a jednocześnie wytrzymuje skrajnie niskie temperatury. (http://sklep.vitcas.pl/pl/p/Ognioodporn ... bowego/173 )
W nieco wyższych temperaturach przetrwa Tynk ognioodporny VITCAS FR. Jego odporność sięga 1400 st. Celsjusza. W przeciwieństwie do cementu, którego nie trzeba rozrabiać z wodą, tynk jest dostępny w formie sproszkowanej. Po wymieszaniu z wodą tworzy zaprawę odpowiednią zarówno do stosowania w domu, jak i na zewnątrz. Tynk posiada właściwości akumulacyjne, tzn. najpierw ułatwia gromadzenie ciepła wewnątrz pieca czy kominka, a następnie umożliwia jego wypromieniowanie. Może być stosowany w sąsiedztwie z cegłami, kamieniami, bloczkami betonowymi i żużlem paleniskowym. (http://sklep.vitcas.pl/pl/p/Tynk-Ognioo ... cas-FR-/74 )
Do budowy pieca chlebowego można także wykorzystać gotową do użycia Ognioodporną zaprawę murarską VITCAS HM. Zaprawa zwiąże cegły szamotowe, ale także inne materiały stosowane w pracach nad piecem. Dzięki konsystencji mieszanka jest wyjątkowo ekonomiczna. Spoiny między cegłami, w których umieszcza się zaprawę, powinny mieć grubość maksymalnie 3 mm, a to wskazuje na niewielką ilość jej zużycia. Zaprawa jest przeznaczona do użytku w pomieszczeniach wewnętrznych nienarażonych na działanie wody i wilgoci. Miejsca, w których nakładana będzie zaprawa powinny być czyste - pozbawione kurzu i zanieczyszczeń. Wówczas odporna będzie na działanie temperatur sięgających 1400 st. Celsjusza. (http://sklep.vitcas.pl/pl/p/Ognioodporn ... itcas-HM/9 )
W budowie pieca chlebowego najważniejsza jest jakość i trwałość materiałów wykorzystywanych do jego wybudowania. Każdy element pieca musi być odporny na działanie wysokich temperatur, które będą panowały wewnątrz podczas używania takiego pieca. Materiały te muszą być jednocześnie wytrzymałe na mróz i deszcz, zwłaszcza, jeśli piec chlebowy stawiamy na tarasie lub w ogrodzie. Na rynku dostępne są cementy i zaprawy o takich właściwościach, przeznaczone specjalnie do murowania pieców.
Ognioodporny cement do pieców chlebowych VITCAS jest wstępnie zmieszaną zaprawą ogniotrwałą, do której wystarczy dodać wodę. Służy do łączenia cegieł szamotowych lub innych budulców. Jest to jednocześnie uniwersalny produkt, który można użyć do budowy grilli ogrodowych, kominków czy palenisk. Wytrzymałość takiego cementu sięga nawet do 1200 st. Celsjusza, a jednocześnie wytrzymuje skrajnie niskie temperatury. (http://sklep.vitcas.pl/pl/p/Ognioodporn ... bowego/173 )
W nieco wyższych temperaturach przetrwa Tynk ognioodporny VITCAS FR. Jego odporność sięga 1400 st. Celsjusza. W przeciwieństwie do cementu, którego nie trzeba rozrabiać z wodą, tynk jest dostępny w formie sproszkowanej. Po wymieszaniu z wodą tworzy zaprawę odpowiednią zarówno do stosowania w domu, jak i na zewnątrz. Tynk posiada właściwości akumulacyjne, tzn. najpierw ułatwia gromadzenie ciepła wewnątrz pieca czy kominka, a następnie umożliwia jego wypromieniowanie. Może być stosowany w sąsiedztwie z cegłami, kamieniami, bloczkami betonowymi i żużlem paleniskowym. (http://sklep.vitcas.pl/pl/p/Tynk-Ognioo ... cas-FR-/74 )
Do budowy pieca chlebowego można także wykorzystać gotową do użycia Ognioodporną zaprawę murarską VITCAS HM. Zaprawa zwiąże cegły szamotowe, ale także inne materiały stosowane w pracach nad piecem. Dzięki konsystencji mieszanka jest wyjątkowo ekonomiczna. Spoiny między cegłami, w których umieszcza się zaprawę, powinny mieć grubość maksymalnie 3 mm, a to wskazuje na niewielką ilość jej zużycia. Zaprawa jest przeznaczona do użytku w pomieszczeniach wewnętrznych nienarażonych na działanie wody i wilgoci. Miejsca, w których nakładana będzie zaprawa powinny być czyste - pozbawione kurzu i zanieczyszczeń. Wówczas odporna będzie na działanie temperatur sięgających 1400 st. Celsjusza. (http://sklep.vitcas.pl/pl/p/Ognioodporn ... itcas-HM/9 )
Posty: 3
• Strona 1 z 1
Wróć do Kominki i piece kominkowe (kozy)
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 7 gości