fotowoltaika znowu oplacalna
• Strona 1 z 1
- bartma
fotowoltaika znowu oplacalna
Jak się patrzy na to co dzieje się z cenami prądu to chyba fotowoltaika znowu wraca do łask? Ile teraz zapłacę za 1kw instalacji? Macie jakieś szacunki?
- andriejdec
Re: fotowoltaika znowu oplacalna
Zdecydowanie tak. Ostatnio policzyłem, że przekraczając limit 2 tysięcy – a umówmy się, że to opcja tylko dla 2-3 osobowych rodzin i to nie zawsze – wszystkich czeka podwyżka o co najmniej 60%, ci co zużywają prądu dużo czeka zderzenie ze ścianą i do 1000 złotych drożej w skali roku. A to nie będzie jedyna podwyżka, bo czeka nas cały cykl wzrostu cen i to takich solidnych, 3 najbliższe lata co najmniej. Na szczęście ja już nie muszę się martwić bo w lipcu założyłem instalację, no nie ja tylko firma Synergio. Niecałe 9 kwp, w monokrystalicznych z dobrym falownikiem, który jest sercem całej instalacji. Wszystko działa w trybie bezawaryjnie i sporo już tego prądu wyprodukowałem. Dostałem 4 tysiące dotacji i mają jeszcze dosłać 2 tysiące automatycznie, bo od 15 grudnia podwyższają dotacje w Mój Prąd 4.0.
Teraz filmik na dużym ekranie, klima latem to już nie problem. Zastanawiam się jak bojler na wodę zamontować i może przepływowe podgrzewacze do kranów – no zobaczymy. Wybrałem Synergio bo oprócz tego ze sprzedają urządzenia do pozyskania zielonej energii to jeszcze sadzą lasy w Borach Tucholskich, tam gdzie zniszczyła je pamiętna wichura.
Teraz filmik na dużym ekranie, klima latem to już nie problem. Zastanawiam się jak bojler na wodę zamontować i może przepływowe podgrzewacze do kranów – no zobaczymy. Wybrałem Synergio bo oprócz tego ze sprzedają urządzenia do pozyskania zielonej energii to jeszcze sadzą lasy w Borach Tucholskich, tam gdzie zniszczyła je pamiętna wichura.
- tikol
Przy tak szybujących cenach za prąd fotowoltaika opłaca się jak najbardziej. Nawet nie ma się co zastanawiać, przy dotacjach i możliwej uldze termomodernizacyjnej koszty instalacji mogą zwrócić się jeszcze dużo szybciej. A jak szukacie sprawdzonej oferty to w Małopolsce na pewno możecie zaufać firmie Fiberlink Fotowoltaika . Moim zdaniem mają bardzo dobre warunki, konkurencyjne ceny i udzielają długiej gwarancji na wykonane usługi.
- justynastar
Z tego co slyszalam od tesciow to np duzo taniej inwertery solarne hurtownia ma w ofercie. Warto zajrzec, bo na samych komponentach i akcesoriach mozna wiele oszczedzic i wtedy foto staje sie mega oplacalna
- luisek11
Korzystając z własnych doświadczeń w poszukiwaniu informacji z zakresu fotowoltaiki mogę Wam polecić wizytę na stronie https://globenergia.pl/ujemne-ceny-na-r ... osumentow/ Jest to rewelacyjny portal oferujący niesamowicie wartościowe treści które są całkowicie zgodne z obowiązującymi przepisami. Dowiecie się wszystkiego co potrzebne z zakresu m.in. fotowoltaiki, pomp ciepła, magazynów energii, energii wiatrowej, różnego rodzaju technologii i wiele więcej.
- Grom32
Owszem w związku z podwyżkami cen prądu warto inwestować w fotowoltaikę i pompy ciepła. Jeżeli szukasz miejsca gdzie zamówisz nowoczesne pompy ciepła, falowniki, panele słoneczne czy okablowanie to zajrzyj tutaj https://calma.pl/ Pomogą ci dobrać najlepsze rozwiązania i doradzą na każdym etapie inwestycji.
- paszek90
Miejcie na uwadze, że to właśnie dotacje na fotowoltaikę dla firm umożliwiają przedsiębiorstwom inwestowanie w nowoczesne technologie, które przyczyniają się do oszczędności energetycznych. Dzięki dotacjom można łatwiej sfinansować zakup paneli słonecznych oraz ich montaż, co sprzyja zrównoważonemu rozwojowi i poprawie efektywności energetycznej.
• Strona 1 z 1