Rolety i markizy czy poprawiają izolacyjność okna
• Strona 1 z 2 • 1, 2
- kiniu
-
Rolety i markizy czy poprawiają izolacyjność okna
Czy montując rolety zewnętrzne lub markizy zewnętrzne, wpływa to na polepszenie izolacyjności okien? Ma to jakies znaczenie?
- AdamWaz
Re: Rolety i markizy czy poprawiają izolacyjność okna
Tylko pod warunkiem że byś miał je zasłonięte (zasunięte).
- Enerbau
-
Zimą powinno się zamykać na noc, a latem w dzień. W ten sposób możemy zimą korzystać z bezpłatnej energii słonecznej, a latem chronić mieszkanie przed przegrzaniem!
Ogrzewanie na podczerwień - tanio, ekologicznie, zdrowo i komfortowo.
Doradzamy, wyceniamy i montujemy ogrzewanie na terenie całej Polski.
Doradzamy, wyceniamy i montujemy ogrzewanie na terenie całej Polski.
- Samuel Sz
-
Enerbau pisze:Zimą powinno się zamykać na noc, a latem w dzień. W ten sposób możemy zimą korzystać z bezpłatnej energii słonecznej, a latem chronić mieszkanie przed przegrzaniem!
Moja siostra tak właśnie robi i jest zadowolona.

- kipol
-
Myślę, że rolety poprawiają izolacyjność, ktoś napisał, że trzeba latem zamykać w dzień zimą w nocy. To prawda. Tak robię i mam wrażenie że to pomaga. Zimne wiatry jesienią i zimą nie omiatają okien i nie wychładzają tak tej przestrzeni. Są dodatkowo rolety zabezpieczeniem przed wścibskim okiem i złodziejem. Markizy raczej nie daja takiego zabezpieczenia, sprawdzą się raczej latem, ograniczając nagrzewanie pomieszczeń. Ja bym zainwestował w rolety.
- MECHAN
-
Chyba ktoś pomylił pojęcia. Rolety ok, ale markizy, to jak pamiętam elementy montowane nad oknem i działające w płaszczyźnie poziomej. Rolety natomiast w płaszczyźnie pionowej.
- kipol
-
MECHAN pisze:Chyba ktoś pomylił pojęcia. Rolety ok, ale markizy, to jak pamiętam elementy montowane nad oknem i działające w płaszczyźnie poziomej. Rolety natomiast w płaszczyźnie pionowej.
Oj chyba nie pomylił, są też na rynku markizy pionowe. poczytaj sobie w necie.
- jagna
-
Poprawiają,Wprawdzie nie w jakims tam dużym stopniu ale jednak nocą kiedy rolety czy też plisy są zaciągnięte wydobywa się o wiele mniej zimna... Sama zdecydowałam się na to drugie rozwiazanie bo plisy wydały mi się ciekawsze niż rolety. Rolety obecnie praktycznie każdy ma w swoich oknach. Plisy sa bardziej oryginalnym rozwiązaniem.
Jakiś czas temu zamawiałam sobie komplet do mieszkania. Wybrałam ten sklep:
http://www.plisa.sklep.pl/oferta/plisy- ... -pionowych
Na stronie znajdziecie sporą galerię. Mam u siebie podobne rozwiązanie do tego:

Jakiś czas temu zamawiałam sobie komplet do mieszkania. Wybrałam ten sklep:
http://www.plisa.sklep.pl/oferta/plisy- ... -pionowych
Na stronie znajdziecie sporą galerię. Mam u siebie podobne rozwiązanie do tego:

- el2
Jeśli kupisz dobre rolety zewnętrzne takie jak ma Roletex, to na pewno będą one izolowały nasz dom przed utratą ciepła oraz przed hałasem.
- PerToPer
-
Plisy chyba zbyt wiele ciepła w domu nie zatrzymają. Tak mi się wydaje.
- wicet
-
Wszytko zależy od tego jakie wybierzecie rolety. Najbardziej skutecznze są rolety zewnętrzne ponieważ chronią miezkanie przed ucieczką ciepła oraz w lecie przed nadmiernym nasłonecznieniem. Z drugiej strony są drogie i moze byc problem z montażem.
Przy ograniczonych funduszach proponowałbym jednak zainwestować w porządne rolety z grubej, wytrzymalej tkaniny. Rolety takie odpowiednio zamontowane w kasecie również chronią okna przed ucieczką ciepła. Rolety w kasecie są trochę droższe od rolet wolnowiszących ale polecam zorientować się w sklepach internetowych gdzie ceny są jednak korzystniejsze. Ze swojej strony polecam Lotari: https://lotari.pl/rolety/w-kasecie.html - gdzie sam zamawiałem rolety.
Przy ograniczonych funduszach proponowałbym jednak zainwestować w porządne rolety z grubej, wytrzymalej tkaniny. Rolety takie odpowiednio zamontowane w kasecie również chronią okna przed ucieczką ciepła. Rolety w kasecie są trochę droższe od rolet wolnowiszących ale polecam zorientować się w sklepach internetowych gdzie ceny są jednak korzystniejsze. Ze swojej strony polecam Lotari: https://lotari.pl/rolety/w-kasecie.html - gdzie sam zamawiałem rolety.
- RRRWWWCCC
-
Mam rolety wewnetrzne w kasecie (takie pokazuje zamieszczony link). W dodatku wykonane są z materiału, który nie przepuszcza promieni słonecznych. I niestety nie moge potwierdzić słów przedpiścy
Taka roleta wewnętrzna nagrzewa się i działa niczym grzejnik!

- armag
-
Za wiele nie zatrzymają ciepła w domu, ale jednak coś zatrzymają. Po co stosować rolety jeśli można dzięki markizom mieć też korzyści termoizolacyjne? A markizy Fakro np. są przydatne przede wszystkim w lato - kiedy słońce wali wprost w okno to ciepełka trochę zbiera się w domu. A markiza ma zatrzymać to ciepło przed dotarciem do szyby - powiem jako posiadacz - to działa.
- Krzysztof C
-
Pewnie, że działa!
- armag
-
armag pisze:Za wiele nie zatrzymają ciepła w domu, ale jednak coś zatrzymają. Po co stosować rolety jeśli można dzięki markizom mieć też korzyści termoizolacyjne? A markizy Fakro np. są przydatne przede wszystkim w lato - kiedy słońce wali wprost w okno to ciepełka trochę zbiera się w domu. A markiza ma zatrzymać to ciepło przed dotarciem do szyby - powiem jako posiadacz - to działa.
Też posiadasz?
- el2
Markizy świetnie się sprawdzają, ale nie mają wpływu na izolacyjność okna. W czasie wiatru należy je składać. Zerknijcie sobie tutaj twojamarkiza.pl . Jest tam firma, która zajmuje się sprzedażą tego typu asortymentu. Wybór jest naprawdę ogromny, a ceny atrakcyjne. Jeśli potrzebujecie ochrony przed słońcem, to jest to idealne rozwiązanie.
- Maghda
W poprzednim mieszkaniu miałam taki problem, że okna były skierowane na wschód. Powodowało to, że latem nie dało się wytrzymać z gorąca, natomiast zimą okazywało się, że okna są nieszczelne i marzło się niesamowicie. Zanim jednak zdecydowałam się na montaż zewnętrznych rolet, to szybciej zmieniłam miejsce zamieszkania.
Obecnie już aż takich problemów nie mam, jednak od razu postanowiłam zainwestować w rolety zwijane (wewnętrzne), tak aby na zimę jednak ciepło w mieszkaniu się zatrzymywało. Już nawet nie pamiętam skąd zamawiałam, gdyż było to jakiś czas temu, ale szukając inspiracji do wystroju moich wnętrz, widziałam, że na http://www.dekoria.pl jest bardzo duży wybór.

Obecnie już aż takich problemów nie mam, jednak od razu postanowiłam zainwestować w rolety zwijane (wewnętrzne), tak aby na zimę jednak ciepło w mieszkaniu się zatrzymywało. Już nawet nie pamiętam skąd zamawiałam, gdyż było to jakiś czas temu, ale szukając inspiracji do wystroju moich wnętrz, widziałam, że na http://www.dekoria.pl jest bardzo duży wybór.
- Tomi
Poprawią izolacyjność okna pod warunkiem, że zastosujesz prawidłowe ich ocieplenie. Warto o tym poczytać np. tutaj i wybrać świadomie, żeby później nie być niemiło zaskoczonym.
- Kleja
pewnie coś w tym, jest, ale trzeba to oczywiście dobrze sprawdzić
- grant
Z tego co widzę, to tutaj https://www.markizy-poznan.pl mają ciekawe rozwiązania, jeśli chodzi o markizy. Nie tylko świetnie się sprawdzą na tarasie, ale np, również na balkonie. Mają one za zadanie zaciemnić dane miejsce i ochronić je przed słońcem. Myślę, że nie maj,ą wpływ na poprawę izolacyjności.
- Krzysztof50
hmm no pewnie trochę poprawią ale może potrzeba jakiś innych "zabiegów", które uszczelnia okno. Nie ma co generować kosztów i kupować drogich rolet. Zadzwoń do firmy Meteo - oni oferują serwis okien w Warszawie . Czasem wystarczy coś wyregulować, docisnąć, założyć nową uszczelkę i to wystarczy aby poprawić izolacyjność okna.
- kalenji
Kleja pisze:pewnie coś w tym, jest, ale trzeba to oczywiście dobrze sprawdzić
To jest sprawdzone. Przecież nikt by nie pisał, że tak się dzieje, gdyby tego nie przebadano. Jest to sprawdzone przez instytucje, które posiadają odpowiednie narzędzia do tego, by takie werdykty ogłaszać. Swoją drogą sam się zastanawiam czy nie spróbować takich markiz zewnętrznych.
- kk001
Myśle,że tak,ponieważ markiza to kolejna warstwa,która nas chroni. Ja akurat mam markizy balkonowe Perfecta .Bez pomocy fachowca sama poradziłam sobie z montażem 

- GrzegorzS
Moim zdaniem termoizolacyjność okna mogą poprawić tylko solidne rolety zewnętrzne takie jak tu: http://www.marsel.com.pl/index.php?system_cms=5&s=1&o=1&jezyk=pl Ale tylko w nieznacznym stopniu. Lepiej więc po prostu kupić ciepłe okno, bo sama przesłona – tym bardziej z materiału, nie poprawi bilansu cieplnego okna. Jedynie może ograniczyć przegrzewanie się pomieszczeń latem. Ta firma ma w ofercie też energooszczędne okna Schuco, mogę polecić bo sam wymieniłem i różnica w komforcie naprawdę zauważalna.
- Hamster
-
Dobre rolety to podstawa, więc ja polecam te od firmy Roltex z Wrocławia. Mam je u siebie od dłuższego czasu i jestem z nich bardzo zadowolony.
• Strona 1 z 2 • 1, 2