Ludzie GOTUJĄ
- LADY
- Posty: 195
- Rejestracja: 02. paź. 2014, 14:42
Re: Ludzie GOTUJĄ
Tosia pisze:Potrzebuję przepis na cienkie ciasto do pizzy. Ktoś, coś.... może słyszał, może wie?
A zatem na świątecznym stole pojawi się tradycyjna polska pizza na cienkim cieście
- szaramyszka
- Posty: 41
- Rejestracja: 29. gru. 2014, 15:33
- Lokalizacja: Krzemienica
Re: Ludzie GOTUJĄ
Aż się Wam pochwalę.
Ostatnio wpadłam na genialny przepis. To znaczy nie ja tak w głowie, tylko w internecie, ale zrobiłam to i jest pyyyyyszne.
A więc Zapiekanka Cygańska
Potrzebne będą:
- 2 marchewki duże lub 4 małe
- 5 plastrów schabu
- 2 cebule
- majonez
- ser
- sól, pieprz, papryka czerwona słodka.
Sposób przygotowania:
1. Rozbić kotlety tak jak na schaby smażone,
2. Schaby doprawić pieprzem i solą
3. Pokroić w plastry marchew
4. Ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego plastry marchwi i posypać je dwoma, trzema szczyptami papryki.
5. Ułożyć schaby jeden na drugim na marchwi
6. Posiekaną w piórka cebulę ułożyć na schabie
7. Wyłożyć całość dokładnie majonezem, tak, żeby przykryć schab i cebulę.
8. Posypać całość potartym cienko serem
9. Przykryć wiekiem naczynie żaroodporne i włożyć na około godzinę do piekarnika na 180 stopni, z czego ostatnie 5 minut zdjąć szklane wieko, by ser nabrał rumieńca.
10. Pałaszować smaczne jedzonko
Ostatnio wpadłam na genialny przepis. To znaczy nie ja tak w głowie, tylko w internecie, ale zrobiłam to i jest pyyyyyszne.
A więc Zapiekanka Cygańska
Potrzebne będą:
- 2 marchewki duże lub 4 małe
- 5 plastrów schabu
- 2 cebule
- majonez
- ser
- sól, pieprz, papryka czerwona słodka.
Sposób przygotowania:
1. Rozbić kotlety tak jak na schaby smażone,
2. Schaby doprawić pieprzem i solą
3. Pokroić w plastry marchew
4. Ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego plastry marchwi i posypać je dwoma, trzema szczyptami papryki.
5. Ułożyć schaby jeden na drugim na marchwi
6. Posiekaną w piórka cebulę ułożyć na schabie
7. Wyłożyć całość dokładnie majonezem, tak, żeby przykryć schab i cebulę.
8. Posypać całość potartym cienko serem
9. Przykryć wiekiem naczynie żaroodporne i włożyć na około godzinę do piekarnika na 180 stopni, z czego ostatnie 5 minut zdjąć szklane wieko, by ser nabrał rumieńca.
10. Pałaszować smaczne jedzonko
- bolek_i_lolek
- Posty: 85
- Rejestracja: 14. paź. 2014, 14:26
Re: Ludzie GOTUJĄ
Majonez, jest ok? ponoć to niezdrowe tłuszcze? My odżywiamy się zdrowo.
- szaramyszka
- Posty: 41
- Rejestracja: 29. gru. 2014, 15:33
- Lokalizacja: Krzemienica
Re: Ludzie GOTUJĄ
To jest pyyyyszne, a to że może trochę nie zdrowe, to już inna rzecz Można użyć majonez Light
- SWAwolnik
- Posty: 83
- Rejestracja: 26. mar. 2015, 15:24
Re: Ludzie GOTUJĄ
bolek_i_lolek pisze:Majonez, jest ok? ponoć to niezdrowe tłuszcze? My odżywiamy się zdrowo.
Jakie niezdrowe tłuszcze są w majonezie? Według mnie coś się wam pozajączkowało. Majonez robi się z oleju roślinnego, a ten jest bardziej OK niż tłuszcze zwierzęce!!!
- Tosia
- Posty: 41
- Rejestracja: 28. sty. 2015, 16:13
Re: Ludzie GOTUJĄ
Oj tam, jeszcze trochę majonezu nikomu nie zaszkodziło Na pewno wypróbuje Twój przepis Szara myszko bo jestem fanką zapiekanek. Ja uwielbiam taką makaronowo- szpinakową z kurczakiem. Podeślę kiedyś przepis
- Tosia
- Posty: 41
- Rejestracja: 28. sty. 2015, 16:13
Re: Ludzie GOTUJĄ
A dzisiaj będę w końcu robiła tą pizzę na cienkim cieście z przepisu Zosi. Zobaczymy co z tego wyjdzie Fajnie, że mamy tutaj taki 'smakowity' dział co nie kobietki?
- Hekla
- Posty: 203
- Rejestracja: 26. wrz. 2014, 9:14
Re: Ludzie GOTUJĄ
Fajnie, ale ja będę z niego wyłącznie zasysała przepisy. Sama znam ich niewiele
- Tosia
- Posty: 41
- Rejestracja: 28. sty. 2015, 16:13
Re: Ludzie GOTUJĄ
Pizzucha wyszła pysznaaaa Polecam przepis Zosi!
- ZOFIA
- Posty: 134
- Rejestracja: 25. wrz. 2014, 20:20
Re: Ludzie GOTUJĄ
Koleżanka mnie prosiła bym dała informacje o tym jak rozpoznać mięso. Daję więc info z netu informacje siostry Anastazji. Informacja poniżej:
Kilka przydatnych rad w kuchni od SIOSTRY ANASTAZJI
1. Warzywa zielone oraz zawierające gorzkie, piekące składniki, jak kapusta czy kalafior, po zagotowaniu – odkryć i dalej gotować bez przykrycia.
2. Jak rozpoznać rodzaje mięsa? Mięso wołowe: mięso z młodych sztuk ma barwę czerwoną, tkanka jest soczysta, tłuszcz, który przerasta część tuszy odznacza się barwą kremoworóżową.
Mięso ze starych sztuk ma kolor ciemnoczerwony, tłuszcz żółtawy, przerośnięty błonami.
Cielęcina ma kolor bladoróżowy, na jej powierzchni nie ma tłuszczu, natomiast tłuszcz wewnętrzny ma również odcień bladoróżowy.
3. Mięso wieprzowe: mięso z młodych sztuk ma kolor jasnoróżowy ze starych jest ciemnoróżowe.
Mięso drobiu: z ptaków młodych jest smaczne i delikatne. Drób stary ma odstającą, zrogowaciałą łuskę na nogach, chropowatą skórę, a zakończenie mostka twarde.
Ryba: świeża odznacza się swoistą wonią i przylegającą do skóry łuską; skrzela są jasnoczerwone, a mięso jest barwy bladoróżowej.
4. Przed użyciem jaj należy zwrócić uwagę na ich wygląd. Skorupka świeżego jajka jest gładka, o jednolitej barwie. Rozbite jajko powinno mieć miły swoisty zapach, nienaruszoną błonę na żółtku, zaś białko nie powinno się rozlewać.
Edytko, jeżeli Ciebie to satysfakcjonuje to proszę:)
Zosia
Kilka przydatnych rad w kuchni od SIOSTRY ANASTAZJI
1. Warzywa zielone oraz zawierające gorzkie, piekące składniki, jak kapusta czy kalafior, po zagotowaniu – odkryć i dalej gotować bez przykrycia.
2. Jak rozpoznać rodzaje mięsa? Mięso wołowe: mięso z młodych sztuk ma barwę czerwoną, tkanka jest soczysta, tłuszcz, który przerasta część tuszy odznacza się barwą kremoworóżową.
Mięso ze starych sztuk ma kolor ciemnoczerwony, tłuszcz żółtawy, przerośnięty błonami.
Cielęcina ma kolor bladoróżowy, na jej powierzchni nie ma tłuszczu, natomiast tłuszcz wewnętrzny ma również odcień bladoróżowy.
3. Mięso wieprzowe: mięso z młodych sztuk ma kolor jasnoróżowy ze starych jest ciemnoróżowe.
Mięso drobiu: z ptaków młodych jest smaczne i delikatne. Drób stary ma odstającą, zrogowaciałą łuskę na nogach, chropowatą skórę, a zakończenie mostka twarde.
Ryba: świeża odznacza się swoistą wonią i przylegającą do skóry łuską; skrzela są jasnoczerwone, a mięso jest barwy bladoróżowej.
4. Przed użyciem jaj należy zwrócić uwagę na ich wygląd. Skorupka świeżego jajka jest gładka, o jednolitej barwie. Rozbite jajko powinno mieć miły swoisty zapach, nienaruszoną błonę na żółtku, zaś białko nie powinno się rozlewać.
Edytko, jeżeli Ciebie to satysfakcjonuje to proszę:)
Zosia
- szaramyszka
- Posty: 41
- Rejestracja: 29. gru. 2014, 15:33
- Lokalizacja: Krzemienica
Re: Ludzie GOTUJĄ
Podrzućcie jakiś pomysł na obiados. Muszę dziś coś wyczarować mojemu pięknemu, a pomysłu brak :/
- kur5
- Posty: 8
- Rejestracja: 24. kwie. 2015, 9:54
Re: Ludzie GOTUJĄ
Dziś piątek, piąteczek, piątunio więc może coś bezmięsnego. Może by tak... jakąś rybcie??
- szaramyszka
- Posty: 41
- Rejestracja: 29. gru. 2014, 15:33
- Lokalizacja: Krzemienica
Re: Ludzie GOTUJĄ
kur5 pisze:Dziś piątek, piąteczek, piątunio więc może coś bezmięsnego. Może by tak... jakąś rybcie??
No też tak myślałam, ale idei brak :/
- POCIEch
- Posty: 201
- Rejestracja: 19. gru. 2014, 13:43
- Lokalizacja: Raz tu, raz tam
Re: Ludzie GOTUJĄ
A ja jak słyszę słowo rybka, to zaczynam myśleć o łowickiej wyszywance Prędzej jakieś zielsko bym wciągnął
- kur5
- Posty: 8
- Rejestracja: 24. kwie. 2015, 9:54
Re: Ludzie GOTUJĄ
Ja ostatnio kupiłem filet z pstrąga, usmażyłem, do tego suróweczka z pora- por, marchewka, jabłko, łyżeczka musztardy, sól, pieprz, majonez (można dorzucić trochę pekinki), ziemniaczki. Mojej żonce smakowało
A dla ludków, którzy nie przepadają za rybkami, może naleśniki na słodko z twarogiem lub na pikantno z brokułami i serkiem wiejskim
Ja dziś mam kupę roboty dlatego na szybko frytki (też pod żonę bo jest wielbicielką frytencji) i sałatka- sałata, pomidory, feta, ogórek + sos włoski.
Smacznego piątku!
A dla ludków, którzy nie przepadają za rybkami, może naleśniki na słodko z twarogiem lub na pikantno z brokułami i serkiem wiejskim
Ja dziś mam kupę roboty dlatego na szybko frytki (też pod żonę bo jest wielbicielką frytencji) i sałatka- sałata, pomidory, feta, ogórek + sos włoski.
Smacznego piątku!
- Dr_House
- Posty: 125
- Rejestracja: 22. gru. 2014, 19:57
- Lokalizacja: Kraków
Re: Ludzie GOTUJĄ
Oooo! Od rana coś za mną chodzi i teraz już wiem co... Taka właśnie surówka z kapusty Dzięki Kur5
- szaramyszka
- Posty: 41
- Rejestracja: 29. gru. 2014, 15:33
- Lokalizacja: Krzemienica
Re: Ludzie GOTUJĄ
No ja pojechałam do sklepu i kupiłam łososia. Teraz do garów
- AnnaM
- Posty: 39
- Rejestracja: 24. lut. 2015, 10:34
Re: Ludzie GOTUJĄ
wykorzystujcie dary natury. Sok z brzozy, pokrzywy w miodzie, sok z młodych pędów sosny, chyba ktos o tym juz tu pisał. Dary natury...
- LAMIA
- Posty: 67
- Rejestracja: 20. mar. 2015, 21:40
Re: Ludzie GOTUJĄ
Aniu, już na to wszystko w tym roku za późno. Spróbujcie zrobić sok z młodych pędów mięty. Polecam rewelka.
- Teresa_M
- Posty: 33
- Rejestracja: 24. lis. 2014, 11:16
Re: Ludzie GOTUJĄ
Dziewczyny teraz czas na truskawki. Jak się dłużej nimi nacieszyć? Jakieś propozycje?
- AnnaM
- Posty: 39
- Rejestracja: 24. lut. 2015, 10:34
Re: Ludzie GOTUJĄ
Ponoć jest ich mało w tym roku i są kwaskowe, mało słońca. U nas cena w Poznaniu od 4.99 do 7.00 zł. za kilogram. Ja szypułkuję, myję i w całości zamrażam. Doskonałe do ciast. Np wyjmujesz z zamrażarki i zamrożone wrzucasz do miski z ciepłą galaretką np truskawkową. Nie rozpadają się i jest świetny deser.
- LAMIA
- Posty: 67
- Rejestracja: 20. mar. 2015, 21:40
Re: Ludzie GOTUJĄ
JA miksuję i do pojemników. potem zamrażam. super z jogurtem. Pycha
- LAMIA
- Posty: 67
- Rejestracja: 20. mar. 2015, 21:40
Re: Ludzie GOTUJĄ
Nie wiem, ale trochę mi szkoda. Chociaż co mi tam, dziś spróbuję:):):)
Wróć do Dyskusje o Maryni oraz jej powabach
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Majestic-12 [Bot] i 31 gości