Jakie narzędzia w domowym warsztacie nieprofesjonalisty
- WaGant
-
Jakie narzędzia w domowym warsztacie nieprofesjonalisty
Młody jestem i nie bardzo wiem co może się przydac w przydomowym warsztacie. Będę wdzięczny za informację co kupić i co może się przydać w takim podręcznym warsztaciku. Za niecały miesiąc planuje wprowadzić się do domu jednorodzinnego - zabudowa szeregowa. Czekam na propozycje narzędzi, jakie mogą się przydać w codziennym użytkowaniu domu.
- MECHAN
-
Re: Jakie narzędzia w domowym warsztacie nieprofesjonalisty
Pytanie miód na moje serce. Drogi kolego napiszę ze swojego przykładu. Tez mieszkam w domu jednorodzinnym, dlatego uważam że podstawą jest skompletowanie narzędzi w pewnych sektorach (ja mam skrzyneczki plastikowe, warsztatowe). Jedna skrzyneczka to narzędzia podstawowe: zestaw śrubowkrętów (płaskie i krzyżakowe), młotek (średniej wielkości), kombinerki, nóż do cięcia (jeden zwykły mały, drugi w plastikowej obudowie, ze wymiennymi nożykami), podstawowe klucze nasadowe z jednej strony oczkowy, numeracja od 9-13), Taśma srebrna samoprzylepna, cęgi, wkrętak - próbnik elektryczny. Mała poziomica, miarka zwijana, calówka, ołówki, pisak, mały notesik z wyrywanymi kartkami, taśma silikonowa, rękawiczki ochronne, taśma izolacyjna, wkrętak z wymiennymi końcówkami (najlepiej z grzechotką) więcej nie pamiętam.
Druga skrzyneczka to wszystko do wiercenia: wiertła do metalu, drewna, betonu - tu duża rozpiętość tzw. fi., zestaw bitów,
Trzecia skrzyneczka to elektryczna wszystko co może się przydać do naprawy elektryki: próbnik, taśma izolacyjna, kostki montażowe, próbnik czyli oprawka do żarówki z przewodami. Trochę przewodów.
Czwarta skrzyneczka z kluczami - najcięższa w moim warsztacie. Rozmaite klucze w tym nieodzowny klucz francuski.
Potem już kolejne skrzyneczki np hydrauliczna: z nyplami, zaworami, wężykami, przejściówkami, taśmą srebrną, taśmą silikonową, pakuły, duży klucz hydrauliczny.
Dlaczego to wszystko porozdzielałem? Ano, dom jest 2 piętrowy i po co nosić wszystko lub latać co chwilę do piwnicy. Dlatego jak coś robię przy elektryce biorę dwie skrzyneczki, podstawową i elektryczną. Uzupełniam skrzyneczki o kolejne rzeczy, w razie gdy stwierdzę że coś się może przydać do ustrojstwa jakie mam w domu.
Osobno rzecz to narzędzia ręczne. Ale to napisze oddzielnie Tu o skrzyneczkach.
Druga skrzyneczka to wszystko do wiercenia: wiertła do metalu, drewna, betonu - tu duża rozpiętość tzw. fi., zestaw bitów,
Trzecia skrzyneczka to elektryczna wszystko co może się przydać do naprawy elektryki: próbnik, taśma izolacyjna, kostki montażowe, próbnik czyli oprawka do żarówki z przewodami. Trochę przewodów.
Czwarta skrzyneczka z kluczami - najcięższa w moim warsztacie. Rozmaite klucze w tym nieodzowny klucz francuski.
Potem już kolejne skrzyneczki np hydrauliczna: z nyplami, zaworami, wężykami, przejściówkami, taśmą srebrną, taśmą silikonową, pakuły, duży klucz hydrauliczny.
Dlaczego to wszystko porozdzielałem? Ano, dom jest 2 piętrowy i po co nosić wszystko lub latać co chwilę do piwnicy. Dlatego jak coś robię przy elektryce biorę dwie skrzyneczki, podstawową i elektryczną. Uzupełniam skrzyneczki o kolejne rzeczy, w razie gdy stwierdzę że coś się może przydać do ustrojstwa jakie mam w domu.
Osobno rzecz to narzędzia ręczne. Ale to napisze oddzielnie Tu o skrzyneczkach.
- WaGant
-
Dobra idea z tymi skrzyneczkami.
A co z narzędziami typu wiertarki itp?
A co z narzędziami typu wiertarki itp?
- Lusiak Marian
-
A klucz hydrauliczny to co? Tzw. żabki?
- WHISKI
-
Pewnie tak, w naszym regionie tak mówią. Kujawsko-pomorskie.
- EDI
-
qurcze świetny pomysł z tymi skrzyneczkami. Ja niestety mam wszystko w szufladzie w kuchni, no trzech. A bajzel taki, jak w torebce u kobiety. śróbki, kapsle, gumki recepturki i tak dalej...
- ZYGA N
-
Nie przeczę pomysł godny uwagi. Ja mam niestety wszystko w garażu i jak jest coś do zrobienia to mam skrzynkę - chyba każdy domowy fachowiec ją ma, ale prawie pustą, i dopiero ładuję to co potrzebuję na piętrze. Co do innych narzędzi, to chyba już pan wymienił.
Ale jak chodzi o elektronarzędzia to osobiście mam 3 wiertarki: dużą mocną, którą używam do ciężkich prac, np wiercenia w betonie, drugą małą do drobnych prac i ciasnych miejsc, pomieszczeń, ale o zdecydowanie niższej mocy, trzeci wiertarka akumulatorowa, o nałej mocy np do drewna, używam jej też do wkręcania.
Wiertarko-wkrętarka akumulatorowa - to moje marzenie, jak tylko nazbieram troche pieniędzy to zaraz kupię.
Ale jak chodzi o elektronarzędzia to osobiście mam 3 wiertarki: dużą mocną, którą używam do ciężkich prac, np wiercenia w betonie, drugą małą do drobnych prac i ciasnych miejsc, pomieszczeń, ale o zdecydowanie niższej mocy, trzeci wiertarka akumulatorowa, o nałej mocy np do drewna, używam jej też do wkręcania.
Wiertarko-wkrętarka akumulatorowa - to moje marzenie, jak tylko nazbieram troche pieniędzy to zaraz kupię.
- kipol
-
Panie Zyga, może byśmy pisali jakiej mocy urządzenia ew. firma i nazwa typu. oraz czy warto urządzenie kupować. Jakie wady zauważyłeś, co byłoby z funkcji najbardziej przydatne. Takie informacje też byłyby wartościowe.
- LO-LO
-
Dawajcie też zdjęcia
- Tadzik
-
W mojej skrzynce obowiązkowo mam jeszcze na wszelki wypadek kłębek pakuł i tubkę tawotu. Na wszelki wypadek gdyby coś stało się z rurami.
Ze sprzętów mam szlifierkę kątową (nazywana potocznie Boschem), rzecz jasna wiertarka z udarem no i wkrętarka.
Co do marek to wiertarka i szlifierka to zwykła zielona linia Bosch, a wkrętarka Hitachi. Lepszych na domowe potrzeby nie ma.
Ze sprzętów mam szlifierkę kątową (nazywana potocznie Boschem), rzecz jasna wiertarka z udarem no i wkrętarka.
Co do marek to wiertarka i szlifierka to zwykła zielona linia Bosch, a wkrętarka Hitachi. Lepszych na domowe potrzeby nie ma.
- Dr_House
-
Ja również polecam narzędzia Boscha. To dobra firma.
- Ziejan
-
Warto mieć w domowej skrzyneczce małą i dużą poziomicę.
- Ciechonski Jan
-
Ziejan pisze:Warto mieć w domowej skrzyneczce małą i dużą poziomicę.
Duża nie zmieści się wprawdzie do skrzyneczki, ale co do zasady, to warto

- Przemollo9
-
A siekierka? Też może się przydać, prawda?
- matiszati
Ja jako nieprofesjonalista wykupiłem już pół hurtownie elektrotechnicznej
Przewody samochodowe mam od koloru do wyboru.

- Cupak
-
matiszati pisze:Ja jako nieprofesjonalista wykupiłem już pół hurtownie elektrotechnicznejPrzewody samochodowe mam od koloru do wyboru.
A co te przewody samochodowe mają wspólnego z narzędziami?
- armag
-
Ja mam tego sporo u siebie w garażu. Oczywiście wiertarka, wkrętaki różnych rozmiarów i końcówek, kluczy francuskich, sprawdzacz napięcia do kontaktów, trochę szczypiec, ostatnio sobie kupiłem od Proline zestaw kluczy nasadowych, nawet amatorowi prędzej czy później będą potrzebne takie klucze.
- MECHAN
-
Dal domowego użytku z pewnością przyda się mała sprężarka. Ja mam z firmy Hitachi i jestem zadowolony. Uzywam jej również profesjonalnie.
- Julik78
-
To i mały generatorek prądu się przyda 

- Pirat z Karaibow
-
Julik78 pisze:To i mały generatorek prądu się przyda
To i UPS się sprawdzi

- Czumak
-
Mój zestawik podstawowy
1. Składana miarka centymetrowa (calówka)
2. Miarka zwijana
3. Poziomnice
4. Kątownik stolarski
5. Pędzle
6. Ołówek stolarski
7. Nóż introligatorski
8. Szpachelka
9. Wkrętaki zwykłe i krzyżowe
10. Wkrętak izolowany
11. Taśmy izolacyjne
12. Kostka do łączenia przewodów elektrycznych
13. Latarka
14. Młotki
15. Kołki montażowe do ścian
16. Pistolet do klejenia na gorąco
17. Papiery ścierne
18. Szczypce zaciskowe uniwersalne
19. Klucze płaskie i oczkowe
20. Klucz nastawny do rur
21. Klucz nastawny uniwersalny
22. Kombinerki
23. Ścisk stolarski
24. Wiertarka i wiertła do: metalu, betonu i drewna
25. Pilniki do obróbki drewna
26. Pilniki do obróbki metali

1. Składana miarka centymetrowa (calówka)
2. Miarka zwijana
3. Poziomnice
4. Kątownik stolarski
5. Pędzle
6. Ołówek stolarski
7. Nóż introligatorski
8. Szpachelka
9. Wkrętaki zwykłe i krzyżowe
10. Wkrętak izolowany
11. Taśmy izolacyjne
12. Kostka do łączenia przewodów elektrycznych
13. Latarka
14. Młotki
15. Kołki montażowe do ścian
16. Pistolet do klejenia na gorąco
17. Papiery ścierne
18. Szczypce zaciskowe uniwersalne
19. Klucze płaskie i oczkowe
20. Klucz nastawny do rur
21. Klucz nastawny uniwersalny
22. Kombinerki
23. Ścisk stolarski
24. Wiertarka i wiertła do: metalu, betonu i drewna
25. Pilniki do obróbki drewna
26. Pilniki do obróbki metali
- MadMax
-
Interesujący zestaw. Ale ja dołączyłbym jeszcze koszulki termokurczliwe do oznaczania kabli.
- Czumak
-
A ja kilka elektronicznych gadżetów np. ten do wykrywania różnych materiałów w ścianie, laserowy miernik odległosci itp.
- armag
-
Nigdy nie wiadomo co się jeszcze przyda. Ja stale przeglądam ofertę producenta narzędzi i gdybym kupił tyle co jest mi potrzebne (chciałbym mieć
) to bym samochodu do garażu nie wstawił. 

- Czumak
-
armag pisze: gdybym kupił tyle co jest mi potrzebne (chciałbym mieć) to bym samochodu do garażu nie wstawił.