fotowoltaika znowu oplacalna
• Strona 1 z 1
- bartma
fotowoltaika znowu oplacalna
Jak się patrzy na to co dzieje się z cenami prądu to chyba fotowoltaika znowu wraca do łask? Ile teraz zapłacę za 1kw instalacji? Macie jakieś szacunki?
- andriejdec
Re: fotowoltaika znowu oplacalna
Zdecydowanie tak. Ostatnio policzyłem, że przekraczając limit 2 tysięcy – a umówmy się, że to opcja tylko dla 2-3 osobowych rodzin i to nie zawsze – wszystkich czeka podwyżka o co najmniej 60%, ci co zużywają prądu dużo czeka zderzenie ze ścianą i do 1000 złotych drożej w skali roku. A to nie będzie jedyna podwyżka, bo czeka nas cały cykl wzrostu cen i to takich solidnych, 3 najbliższe lata co najmniej. Na szczęście ja już nie muszę się martwić bo w lipcu założyłem instalację, no nie ja tylko firma Synergio. Niecałe 9 kwp, w monokrystalicznych z dobrym falownikiem, który jest sercem całej instalacji. Wszystko działa w trybie bezawaryjnie i sporo już tego prądu wyprodukowałem. Dostałem 4 tysiące dotacji i mają jeszcze dosłać 2 tysiące automatycznie, bo od 15 grudnia podwyższają dotacje w Mój Prąd 4.0.
Teraz filmik na dużym ekranie, klima latem to już nie problem. Zastanawiam się jak bojler na wodę zamontować i może przepływowe podgrzewacze do kranów – no zobaczymy. Wybrałem Synergio bo oprócz tego ze sprzedają urządzenia do pozyskania zielonej energii to jeszcze sadzą lasy w Borach Tucholskich, tam gdzie zniszczyła je pamiętna wichura.
Teraz filmik na dużym ekranie, klima latem to już nie problem. Zastanawiam się jak bojler na wodę zamontować i może przepływowe podgrzewacze do kranów – no zobaczymy. Wybrałem Synergio bo oprócz tego ze sprzedają urządzenia do pozyskania zielonej energii to jeszcze sadzą lasy w Borach Tucholskich, tam gdzie zniszczyła je pamiętna wichura.

• Strona 1 z 1